Historie

In 1873 richtten enkele leden van de Koninklijke Harmonie van Roermond de Roermondse Zang- en Muziekvereniging op, in de volksmond kortweg “Zang en Muziek” genoemd. Deze mannen wilden naast instrumentale ook vocale muziek ten gehore brengen. Zij konden destijds niet vermoeden dat deze vereniging 145 jaar later nog steeds een duidelijke plaats zou innemen in de Roermondse gemeenschap.

In de loop der jaren is de vereniging uitgebreid met dames en uitgegroeid tot een gemengd koor. De instrumentale afdeling werd opgeheven.

Het predikaat “Koninklijk” is de vereniging in 1953 toegekend ter gelegenheid van het 80-jarig bestaan door de toenmalige vorstin koningin Juliana. In 2013 is dit predikaat geprolongeerd.

In 2018 bestaat “Zang en Muziek” dus 145 jaar. Dit wordt met zeer bijzondere concerten gevierd. Op 7 april werd een Jubileumconcert gegeven. In juni maakte het koor een concertreis naar Trier e.o. Op 11 oktober geeft “Zang en Muziek” een groot concert in Theaterhotel De Oranjerie met als gast cabaretière/zangeres Karin Bloemen.