Seizoensafsluiting

29 juli 2019

SEIZOENSAFSLUITING 2019.

De zomervakantie staat weer voor de deur en de eerste helft van 2019 is voorbij, daarmee sluiten we ook het eerste gedeelte van ons “zangjaar” af. De tijd is weer in sneltreinvaart voorbij gedenderd.
Zoals we gewend zijn sluiten we deze periode af met een gezellig samenzijn op een leuke locatie, waarna gedurende zes weken onze stembanden kunnen “uitrusten”.

Deze keer heeft de commissie gekozen voor het Emmaus Perspectief in Swalmen.
Emmaus is een internationale beweging die bestaat uit woonwerkgemeenschappen die in hun onderhoud voorzien door kringloopbedrijven op te zetten en hierin te werken.  Met de opbrengst van deze bedrijven worden vluchtelingen en daklozen geholpen.

Het Emmaus Perspectief in Swalmen is gevestigd in een prachtig gerestaureerde carré hoeve met een sfeervolle binnenplaats waarin dak- en thuisloze mensen worden opgevangen, die in een periode van hun leven even een steun in de rug nodig hebben, om na verloop van tijd weer op eigen benen te kunnen staan.
Alle bewoners en vrijwilligers werken naar vermogen mee in het kringloopgebeuren en in de horeca.
De stichting Emmaus Perspectief exploiteert hier op deze locatie een grand café, diverse kringloopwinkels, een kinderboerderij en een natuurspeelplaats.

De ambiance en omgeving waren perfect voor deze seizoensafsluiting. Het is toch altijd weer knap dat het elk jaar weer lukt om voor een mooie locatie te kiezen en een leuke invulling te bedenken voor deze afsluiting.

We startten de avond om 18.00 uur met een wandeling door het omliggende natuurgebied.
Leuk, dat een grote groep “Zang en Muziek(ers)” en hun partners zich hadden aangemeld voor deze wandeling.
Het weer was perfect, wat wil je nog meer, lekker keuvelend in een rustig tempo door de “ongerepte” natuur wandelen. Soms waren de paadjes zó smal dat we achter elkaar moesten lopen, op een bepaald moment liepen we zelfs tussen enkele loslopende paarden, waarbij enkele dames het zweet uitbrak. Maar deze paarden waren prachtig en heel rustig. Wat is de natuur toch mooi!

Toen we terugkeerden van onze wandeling zaten de overige zangcollega’s al gezellig op het terras met een lekker glas wijn en koel biertje op ons te wachten.
Na het woord van welkom door onze voorzitter André, volgde er nog een korte uitleg over hetgeen
het Emmaus Perspectief behelst. Heel interessant.

(Omdat ik toch wel nieuwsgierig was naar de naam Emmaus en waar deze naam vandaan komt, heb ik het even opgezocht. Emmaüs is een stad in Judea bekend van het verhaal van de Emmaüsgangers.
In de Joodse traditie is Emmaüs een stad met een strategische ligging. Bewoners konden in die tijd vlak bij de stad baden in warme bronnen).

Daarna stond er een smakelijk buffet voor ons klaar. De commissie had ook gezorgd voor live muziek. De zanger en toetsenist Stef (overigens de broer van Karel) zorgde voor passende achtergrond muziek.
Er werd zelfs door enkele leden een dansje gewaagd, druk was het niet op de “dansvloer”, ik denk dat het voor sommige mensen een beetje te warm was. Maar gezellig was het wel!

Aan het einde van de avond werden door enkele bewoners van de hoeve rondleidingen verzorgd. Wie wilde kon een kijkje nemen in het woongedeelte en in de kringloopwinkels.
Alles zag er mooi en verzorgd uit. Het woongedeelte was heel sfeervol ingericht. De man die onze groep rondleidde vertelde dat de bewoners zelf ook de handen uit de mouwen hebben gestoken en hard hebben gewerkt om er iets heel moois van te maken. Hij was er ook zichtbaar trots op. Ook de kringloopwinkels waren heel netjes en overzichtelijk. Er stonden werkelijk prachtige spullen tegen hele kleine prijsjes. Er was duidelijk heel veel zorg aan besteed.
Wat ik heel bijzonder vond, op een van de muren stond de tekst geschreven van het mooie lied
“MAG IK DAN BIJ JOU” van Claudia de Breij. “Mag ik dan bij jou schuilen, als het nergens anders kan. En als ik moet huilen, droog jij mijn tranen dan?”. Prachtig! Dit is zó toepasselijk want in deze hoeve wordt de tekst daadwerkelijk in de praktijk gebracht.

En zoals het meestal gaat, gezellige uurtjes gaan heel snel voorbij.
Het was een geslaagde avond, een mooie afsluiting van het seizoen en begin van de zomervakantie.
Karel en Willie namens ons allemaal hartelijk dank voor de organisatie.
We hebben genoten!

Elly Rijks

 

Terug naar het overzicht