“Zang en Muziek” op zoek naar de K-FACTOR

6 april 2022

De k-factor, wat is dat?

De K staat natuurlijk voor KOOR, het woord factor betekent in goed Nederlands: een omstandigheid die een belangrijke rol speelt. Als je over de K-factor beschikt dan speelt het zingen in een koor dus voor jou een belangrijke rol, of het kan voor jou belangrijk worden.

Koor betekent zingen, samen zingen.

Zingen kun je altijd en overal, onder de douche in de auto etc. Meestal zing je als je blij bent. Zingen is dus een creatieve manier om je emoties te uiten.

Zing je in een koor, dan uit je dus die gevoelens collectief. Dit zorgt voor een grote verbondenheid. De “neuzen staan allemaal dezelfde kant op”

Zingen is gezond.
Zeker na deze lange periode waarin het coronavirus ons leven en onze gezondheid danig beïnvloed heeft, is het belangrijk om geest en lichaam weer een “boost” te geven.

Zingen is ontspannend, maakt blij, leidt af, laadt op, troost en verbindt mensen met elkaar.
Het is een innerlijk avontuur en je hele lichaam doet mee. De efficiënte ademhaling, die bij het zingen een belangrijke rol speelt, schijnt de stofwisseling te stimuleren en ook de bloedcirculatie van de organen en de hersenen.
In een koor ben je creatief bezig en bouw je ook nog een vriendschappelijke band op met je zangcollega’s.
Het is jammer dat een koor vaak wordt gezien als SAAI. Maar zingen in een koor is verre van saai.
Je hoort mensen wel eens zeggen: “Ik zing liever in een klein koor of ensemble, dan komt mijn stem beter tot zijn recht”. Dat is jammer, want ook in een groter koor is jouw stem van belang, elke stem is een schakel. Elke stem doet ertoe en geeft kleur aan het geheel.

Als het lukt om zoveel mensen, met allemaal een eigen “toon”, tot een geheel te maken dan is dit een hele mooie prestatie. Zingen in een koor levert je veel op.

Je deelt samen met je zangcollega’s de mooie gebeurtenissen maar ook de verdrietige. Je kunt met elkaar lachen maar je kunt elkaar ook troosten en steunen.

Ook de interactie met het publiek is de moeite waard. Via je stem maak je contact met de ander. Mensen worden vaak emotioneel geraakt door een mooi lied of een mooie koorklank.
Het is zó geweldig als na een concert blijkt dat het publiek zichtbaar genoten heeft.

Dit is toch een positieve interactie. Daarom is muziek maken en muziek beluisteren ook zo machtig mooi.

“Zang en muziek” is dus op zoek naar mensen die deze ervaring willen delen.

 

Tegenwoordig wordt er veel gesproken over de vergrijzing in de koorwereld. Maar wat betekent dit eigenlijk? In principe iets heel positiefs, namelijk dat veel koorleden heel veel jaren met veel plezier en enthousiasme lid van een koor zijn. Ze zijn vaak al op jonge leeftijd bij het koor begonnen en blijven dit lang volhouden. Dit is goed zichtbaar aan de vele oorkondes en speldjes die worden uitgegeven door de KBZON en worden uitgereikt tijdens het Ceciliafeest. Dat wil toch wel wat zeggen. Als mensen eenmaal geproefd hebben wat het betekent lid van een koor te zijn, houdt deze liefde vele jaren stand.

Veel jongere mensen moeten dit misschien nog ontdekken.
Het is natuurlijk een feit, dat de wereld veranderd is, jonge mensen hebben het vaak razend druk met werk en gezin en alle verlichtingen die het dagelijkse leven met zich meebrengt. En dan moet er ook nog gesport worden, want dat is belangrijk voor de gezondheid.
Maar zingen is ook een sport, want niet alleen de stembanden komen in actie, maar het hele lichaam doet mee.

Daarom is het zo belangrijk, dat mensen die graag zingen, over de drempel stappen en komen kijken wat een koor hen te bieden heeft. Een aspect hiervan is bijvoorbeeld het ontwikkelen en verbeteren van de zangstem.

Door middel van koorscholing en stemvorming kom je een grote stap verder. Je gaat steeds gemakkelijker en beter zingen en dat is heel motiverend en komt het geheel natuurlijk ten goede. Bovendien verbetert je lichaamshouding en je leert je ademhaling beter beheersen.

Wat is er nu nog gezonder dan zingen?
Zing je graag. Zing dan met ons mee!   .
Ben je op zoek naar een nieuwe hobby, of een andere invulling van je vrije tijd, is zingen je grote passie? Stap dan over de drempel en kom vrijblijvend luisteren of meezingen met “Zang en Muziek”.
De tenoren en sopranen kunnen wel wat versterking gebruiken, maar elke stem is natuurlijk van harte welkom.

 

“Zang en Muziek” is een gemengd koor en staat onder leiding van dirigent Dion Ritten. Het repertoire is heel divers, van klassiek tot eigentijds en er wordt in verschillende talen gezongen.
Op dit moment staat het koor aan de vooravond van het 150- jarig jubileum dat in 2023 zal worden gevierd met een aantal mooie concerten en festiviteiten.

 

Het koor repeteert op de donderdagavond van 20.15 uur tot 22.30 uur in Café-Zaal De Ster, Raadhuisstraat 13 in Maasniel.

Heb je interesse en wil je ontdekken of jij ook over de K-FACTOR beschikt, of wil proeven of dit misschien iets voor jou is, kom dan gezellig vrijblijvend luisteren of meezingen, uiteraard onder de geldende coronamaatregelen.
We begroeten je graag.

Je kunt natuurlijk ook onze website bezoeken: www.krzm.nl of een kijkje nemen op facebook: (@zangenmuziekroermond).
Telefonisch kan informatie worden ingewonnen via het secretariaat tel: 06 83443406.

Terug naar het overzicht