De dirigenten

“Zang en Muziek” staat o.l.v. Dion Ritten. 2de Dirigent is Lieke Castro-Smeets.

 

Dion Ritten

Dion Ritten behaalde zijn music degree aan het Maastrichts Conservatorium. Aan hetzelfde Conservatorium studeerde hij Koordirectie en vervolgde die studie aan de Staatliche Hochschule für Musik Rheinland Grenzland in Aken (D). Daarna studeerde hij Orkestdirectie bij professor Louis Weemaels, gerenommeerd oud–dirigent van het Nationaal Orkest van België. Sindsdien heeft Dion Ritten vele koor – orkestproducties gedirigeerd, waaronder producties met medewerking van het Limburgs Symphonie Orkest, het Kerkraads Symphonie Orkest, het Tegels Symphonie Orkest, het Kamerorkest Musica Mosa en vele andere instrumentale ensembles. Hij werkt regelmatig samen met bekende solisten, instrumentalisten en ensembles.

Dion Ritten is naast dirigent van de Koninklijke Roermondse Zang- en Muziekvereniging, dirigent van Weerter Gemengd Koor Vivace, Koninklijke Zangvereeniging Nijmeegs Mannenkoor, Kamerkoor Limburg,  Kamerkoor Cantate Venlo en Mannenkoor Beeker Liedertafel.

Dion is oprichter en artistiek directeur van het tweejaarlijkse Cantarode Internationaal Koorfestival & Competitie in Kerkrade, dat voor de eerste maal plaats vond in 2014 en uitgroeit tot een van de prestigieuze koorfestivals in Europa. Hij is nationaal en internationaal een gewild en geliefd jurylid bij competities en geeft workshops (Festivals Europa, Choralies Frankrijk en World Symposium).

Dion neemt regelmatig deel aan diverse internationale symposia en workshops op het gebied van de koorzang, onder meer in België, Duitsland, Tsjechische Republiek, USA en Japan, waar hij ook met zijn koren optreedt.

Met diverse koren heeft hij nationale en internationale prijzen gewonnen, zoals winnaar van het Nederlands Koorfestival en prijswinnaar van het prestigieuze Internationale KammerChor Wettbewerb Marktoberdorf.

Dion Ritten is actief lid van de International Federation for Choral Music (IFCM), de American Choral Directors Organization  (ACDA) en de federatie voor Europese koren Europa Cantat.

 

 

Lieke Castro-Smeets

Lieke Castro-Smeets begon haar studie schoolmuziek VOCO aan het Brabants Conservatorium te Tilburg. Vanaf 2002 studeerde ze solozang aan het Conservatorium in Maastricht bij Frans Kokkelmans.

In 2006 behaalde ze haar diploma Docerend en Uitvoerend Musicus  zang.

Momenteel wordt Lieke gecoacht door Gemma Visser.

 

Producties/ Wereldpremières o.a.:

2004-2005: Orfeo ed Euridice uitgevoerd door Opera Zuid

2006: Orestes in “La Belle Helene” van  Jacques Offenbach

2008: Bronislawa in “Der Betelstudent” van Carl Millöcker

2011: Wereldpremière “de nieuwe kleren van de keizer” – Alexander Comitas

2011: Concertante wereldpremière “Opera 1677” – Margo van Bergen

Masterclasses o.a.:

2004: “Dramma per Musica” – John Bröcheler

2008: “Acting For Singers” – Jekerstudio Maastricht (Gemma Visser, Anneke Paijmans, Mark Timmer, Yolande Bersch, Uwe Hergenröder)

2010: “Acting For Singers” – Jekerstudio Maastricht (Gemma Visser, Anneke Paijmans, Mark Timmer, Yolande Bertsch, Luther Engels – operaregisseur Theater Aken)

2011: “Acting For Singers” – Jekerstudio Maastricht )Gemma Visser, Anneke Paijmans, Mark Timmer, Yolande Bertsch, Ludger Engels – Operaregisseur Theater Aken)

 

Naast uitvoerende musicus is Lieke vanaf 2006 als zangdocente verbonden aan diverse muziekinstellingen en sinds 2017 werkzaam als intermediair voor DOEN! Cultuureducatie met Kwaliteit.